La visualització d'imatges




Durant segles, hom ha cercat procediments per reproduir la realitat. És el cas de les representacions amb ombres, els primers espectacles en públic amb projecció d'imatges animades:
Emprada ja al segle XVI, la "cambra obscura" permetia la projecció d'imatges externes dins una cambra fosca. La precursora de la fotografia.
Un segle després, la llanterna màgica seria la precursora de les sessions de cinema, en projectar imatges sobre una superfície plana. Hom feia servir enginyosos dispositius mecànics destinats a manipular o fer girar vidres circulars, que feien moure les imatges:
Al llarg del segle XIX, tot un seguit d'inventors construeixen aparells -meitat ginys, meitat joguines- que cerquen produir la il·lusió del moviment. Es tracta del Taumàtrop, el Fenaquistoscopi, el Zoòtrop i el Praxinoscopi. Una variant d'aquest últim, el Teatre òptic, construït per Emile Reynaud, és el que s'apropa més al que serà el cinema:
A EEUU, en moltes sales de diversió s'instal·laren els anomenats Kinetoscopes d'Edison, caixes que contenien una sèrie de bobines que permetien veure una pel·lícula... individualment:
Es considera que el cinema va néixer oficialment el 28 de desembre de 1895. Aquell dia, els germans Lumière van mostrar, en sessió pública, els seus
films als espectadors de París. L'aparell amb el qual ho aconseguiren el van anomenar Cinematògraf:
La televisió va suposar un invent electrònic audiovisual de gran transcendència. Es tracta d’un sistema de telecomunicació per a la transmissió i recepció d'imatges i sons a distància, que pot ser efectuada mitjançant ones de ràdio:
Els anys 50, l'adquisició de televisors suposa un fort competidor per al cinema. El número d'espectadors disminueix i cal cercar maneres per recuperar-lo. La millor forma serà donant al públic allò que la petita pantalla no pot, espectacularitat: El color, el so estèreo, el cinema en relleu, la gran pantalla (Cinemascope, Cinerama, Circarama....)
Al Cinemascope, un objectiu anamòrfic permetia la compressió òptica de les imatges durant el rodatge. A la projecció, la lent projectava les imatges descomprimides sobre una gran pantalla panoràmica còncava:
En les darreres dècades, la pantalla segueix creixent fins a donar pas a nous formats espectaculars com l’Imax:
Sobrepassats els cent anys de cinema, el procediment basat en la fotoquímica conviu amb les noves tecnologies magnètiques i electròniques.
Apareixen noves formes de visualitzar les imatges, com ara l’holografia:
el làser
i la realitat virtual
Però també a través de l’ordinador, Internet
el videoprojector
el telèfon mòbil
o el podcast
Un repte sense fi...